Bouwprojecten managen anno 2018

Maatschappelijke trends. Je herkent ze snel. Een trend die in Nederland zichtbaar is, is de individualisering. Er komen steeds meer eenpersoonshuishoudens. Een gevolg is dat er steeds meer huizen nodig zijn. Vanwege de beperkte ruimte, gaan huizen steeds vaker de lucht in. De bouw van appartementencomplexen zijn immens populair. Een andere reden voor het stijgende aantal bouwprojecten is dat in stedelijke gebieden de vraag het aanbod overschrijd waardoor prijzen de pan uit rijzen. Door meer te bouwen is vraag en aanbod meer in evenwicht.

Veel partijen participeren

De bouw zit dus in de lift. In relatief veel plaatsen wordt er hard gewerkt door bouwvakkers. Dat gebeurt binnen de bebouwde kom maar ook aan de rand van steden en dorpen. Bij het bouwen van huizen en appartementen komen verschillende partijen om de hoek kijken. We hebben het dan zoal over architecten, aannemers en opdrachtgevers. Iedere partij vervaardigt een andere dienst. Een architectenbureau verzorgt het ontwerp en een bouwbedrijf zorgt voor de daadwerkelijke uitvoering.

Het is logisch dat de verschillende opdrachtnemers niet exact van elkaar weten wat er gedaan is in een eerdere bouwfase. Om dit voor een ieder inzichtelijk te maken bestaat er BIM. Dit is het in bewaring stellen van alle bouwinformatie gedurende de gehele levensloop van een gebouw. Van ontwerp tot en met de sloop. Op deze manier is er een kleinere kans op fouten en kan er efficiënter worden gewerkt. Kortom, met BIM (bouw/wonen) weet iedereen waar het aan toe is en is alle informatie beschikbaar voor een succesvol bouwproject.

De juiste keuze voor opdrachtgevers
Als opdrachtgever, bijvoorbeeld de woningbouw, wil je weten met wie je zaken doet. Als je als opdrachtgever met verschillende partijen om de tafel zit zou je hen kunnen vragen naar ISO 9001 (kwaliteitsmanagement). Dat is een norm die wordt gebruik om de interne kwaliteit van verschillende afdelingen te beoordelen. Kan de organisatie aan eisen van klanten voldoen en voldoet het bedrijf zich aan wet- en regelgeving? Als een aannemer aan de norm ISO 9001 voldoet zit je als opdrachtgever ‘safe’. Mocht een potentiele sparringpartner niet kunnen tippen aan de norm dan kan je hen de deur wijzen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply