Dakbedekking op de schuur vervangen

Een dakbedekking van een schuur blijft niet voor altijd in perfecte staat en op een gegeven moment is vernieuwing noodzakelijk. Diverse weersomstandigheden kunnen in de loop van tijd zorgen voor problemen als houtrot, lekkage of andere problemen. Wees dit voor en verdiep u op tijd in de mogelijkheden en de kosten van de dakbedekking van uw schuur te laten vervangen. Zorg in ieder geval voor een goed plan van aanpak wanneer u uw dakbedekking laat vervangen. Zorg er voor dat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer het dak eenmaal open ligt. Helemaal in ons land is het van belang dat de nieuwe dakbedekking er zo snel mogelijk ook weer in goede orde op ligt. Welke vormen van vervanging mogelijk zijn en de kosten daarvan hebben we hier voor u op een rijtje gezet.

Welke vorm van dakbedekking kies je?

Welke vorm van dakbedekking nodig is voor uw schuur is afhankelijk van of het een plat of schuin dak is. Er zijn diverse materialen mogelijk. Vaak hebben daken van schuren een plat dak. In dat geval zijn de populairste materialen PVC, bitumen en EPDM. Heeft uw schuur een hellend dak, dan zullen er hoogstwaarschijnlijk dakpannen op liggen. Heeft u momenteel al bitumen als dakbedekking, dan kunt u een nieuwe laag bitumen aanleggen zonder de oude laag te hoeven verwijderen. Dit is vaak de meest voordeligste optie. Toch kiezen veel mensen er voor om de bitumen dakbedekking te laten vervangen door EPDM. EPDM gaat gemiddeld 20 jaar langer mee dan bitumen en is daarmee een waardevolle investering voor het dak van uw schuur. Polyvinylchloride (PVC) gaat ook ongeveer 20 jaar langer mee dan bitumen, maar is wel wat prijziger dan EPDM. PVC is in de aanschaf niet zo prijzig, maar het is een vrij arbeidsintensieve klus om PVC te leggen, vandaar dat PVC duurder is dan EPDM. Waarom mensen toch kiezen voor PVC is omdat PVC is diverse kleuren beschikbaar is en het esthetisch gezien vaak mooier en netter oogt dan EPDM.

Is isoleren van een schuur verstandig?

In sommige gevallen is het verstandig om de schuur te laten isoleren. Dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, maar wel zo prettig wanneer u uw schuur gebruikt als leefruimte. Dit kan het geval zijn wanneer u uw schuur bijvoorbeeld gebruikt als studio of kantoor. Het isoleren van een schuur is eigenlijk altijd een waardevolle investering omdat u hiermee voorkomt dat kou, nattigheid, schimmel en roest de schuur binnenkomt. Denk er dus goed over na hoeveel onderhoud u in de toekomst wilt en kunt plegen aan de schuur. Het isoleren van een schuurdak kost ongeveer € 45,- per vierkante meter.

Gemiddelde prijzen

Is het voor u tijd om binnenkort het dak van uw schuur te vervangen, neem dan voldoende tijd om prijzen te vergelijken. Vraag meerdere offertes aan om een weloverwogen keuze te maken. Om u alvast een indicatie van de prijzen te geven waar u rekening mee kunt houden, hebben wij een overzicht gemaakt van de gemiddelde prijzen van de diverse soorten dakbedekking voor een schuur van ongeveer 15m2 in Nederland:

 

Soort dakbedekking Gemiddelde levensduur Kosten € / m1
Bitumen 20 jaar € 850,- € 45,-
EPMD 40 jaar € 1.000,- € 65,-
PVC 40 jaar € 1.400,- € 80,-
Dakpannen 50 jaar € 1.800,- € 85,-

Overige bijkomende kosten

Wanneer je gaat voor kwaliteit, kun je er nog voor kiezen om de dakgoten te laten coaten tegen mos en algen. Houd hiervoor rekening met een prijs van ongeveer € 20,- per vierkante meter. Is het nodig om de dakgoten te vervangen, reken dan op een prijs vanaf € 25,- per meter. Wilt u van uw schuur een duurzame investering maken, dan is het tevens mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dit kan tegenwoordig al vanaf € 560,- per zonnepaneel. In de toekomst wordt dit mogelijk nog goedkoper omdat de zonnepanelenmarkt flink aan het groeien is.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply