Het belang van milieumanagement binnen je organisatie

Milieumanagement binnen organisaties wint het al jaren aan terrein. Steeds meer bedrijven zien het belang in om schade aan milieu en natuur door ondernemen beperkt te houden. Deze trend is het gevolg van een veranderende behoefte van de consument en meer inzichten in de consument. Maatschappelijk verantwoord ondernemen door middel van het ISO 14001 certificaat draagt daar aan bij. Als ondernemer twijfel je misschien nog over de voordelen van het investeren in milieuvriendelijker werken en de kosten die hier aan verbonden zijn. Het belang ervan staat daarom hier op een rijtje.

Onderscheiden

Zoals gezegd is de vraag van consumenten voor klimaatvriendelijk ondernemen enorm toegenomen. Investeren in deze nieuwe manier van werken levert een concurrentievoordeel op ten opzichte van andere bedrijven binnen de branche waarin je werkzaam bent. Het behalen van certificaten is daarom daadwerkelijk een toegevoegde waarde voor je bedrijf. Consumenten zien dit namelijk ook, en ook in geval van business to consumer organisaties is het behalen van certificaten voor duurzaam werken relevant.

Verbeterde relaties met externe partijen

Milieumanagement levert niet alleen voordelen op voor de afnemers van je dienst of product. Bedrijven en organisaties die investeren in een duurzame manier van werken zien ook een toename van positieve reacties vanuit omwonenden en overheidsinstanties. Dit is een van de meest benoemde voordelen die bedrijven noemen die in het verleden al geïnvesteerd hebben in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Verbetering prestaties

Tot slot leidt het implementeren van milieumanagement systemen tot procesverbeteringen binnen je organisatie. Zo kan dit leiden tot een efficiëntere manier van werken en daarmee ook kostenbesparingen tot stand brengen. Extra kosten worden bovendien gegenereerd door de onderscheidende positie met derde partijen. Tot slot zijn systeemverbeteringen een toevoeging op alle levels binnen je organisatie. Zo kan een focus op informatiebeveiliging en de daarbij behorende processen als NEN 7510 zorgen voor een vermindering van risico’s binnen je organisatie.

Tot slot

Investeren in milieumanagement kan tot slot zorgen voor het beperken van risico’s omtrent reputatie en imago van je bedrijf. Het behalen van certificaten draagt bij aan de reputatie en het imago van een organisatie. Tegelijkertijd kan het gebrek aan investeringen hierin zorgen voor grote risico’s omtrent de reputatie. Zo kan een gebrek aan investeringen in informatiesystemen zorgen voor een data lek die grote gevolgen met zich meebrengt.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply