Mondkapjes: niet alleen bij het klussen

Mondkapjes waren tot maart 2020 vooral bekend uit de bouwmarkt. Je gebruikte ze waarschijnlijk vooral bij het klussen. Met de coronapandemie heb je ze op meer plaatsen nodig. Mondkapjes zijn verplicht op plekken waar het moeilijk is om je aan de andere regels, zoals de anderhalve meter afstand, te houden. In de supermarkt, het openbaar vervoer, het gemeentehuis, maar ook in het museum, bij de kapper en op andere openbare plekken is een mondkapje tegenwoordig verplicht of wordt het geadviseerd. Op www.mondkapjes.nl of in België via www.mondkapjes.be kun je voordelig goede mondkapjes aanschaffen. Online heb je een ruime keuze uit verschillende soorten en uit verschillende kleuren. En natuurlijk kun je kiezen uit verschillende prijsklassen.

Wat voor mondkapje moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten mondkapjes. Natuurlijk de wegwerpmondkapjes, je koopt ze meestal per tien of per vijftig. Ze hebben drie laagjes, een metalen neusstrip en natuurlijk oorelastieken. Ze zijn hygiënisch en makkelijk. De verleiding is misschien groot om ze vaker dan één keer te gebruiken, maar dat is niet de bedoeling. Het maakt het besmettingsgevaar groter. Je mag ze echt maar één keer gebruiken. Ze zijn te koop bij drogist of supermarkt of nog makkelijker: online. Online heb je de meeste keus en je bestelling wordt bij je thuis afgeleverd. Naast wegwerpmondkapjes kun je ook wasbare, katoenen mondkapjes kopen. Soms krijg je ze cadeau met reclame erop. Je moet ze regelmatig wassen, op tenminste 60 graden. Soms kun je er nog een extra papieren filter in doen voor extra bescherming. De wegwerpmondkapjes en katoenen mondkapjes gebruik je vooral om anderen niet te besmetten. Om jezelf te beschermen tegen besmetting door anderen zijn ze minder geschikt.

Heeft een medisch mondkapje zin?

Een medisch mondkapje wordt vooral gebruikt in de zorg. Ze zijn duurder dan de wegwerpmondkapjes of de katoenen mondkapjes. Voor het dagelijks gebruik zijn ze niet nodig, maar ze bieden wel meer zekerheid. Ben je erg bang om besmet te raken of kom je op plekken waarvan je denkt dat je meer besmettingsgevaar loopt, dan zijn de zogenaamde FFP2 of medische mondkapjes toch een optie. FFP2 is een Europees keurmerk voor medische mondkapjes. Vandaar de naam. Medische mondkapjes bieden bijna volledige bescherming, niet alleen voor anderen, ook voor jezelf. 

Toch klachten

Heb je jouw mondkapje volgens de regels gebruikt, maar heb je toch klachten? Klachten als moeheid, hoesten, koorts of het verlies van reuk en smaak kunnen wijzen op Corona. Laat je dan testen. Op www.coronatestnederland.nl kun je je snel laten testen. Vaak krijg je al na een kwartier na het testen de uitslag. Het is belangrijk dat iedereen met klachten zich laat testen. Je weet dan of je het contact met anderen moet beperken en in quarantaine moet gaan. Zo wordt het coronavirus het best de kop ingedrukt. Ook van de sneltesten bestaan verschillende soorten. Let er in ieder geval op dat het goedgekeurde testen zijn. 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply