Wat is een VCA certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid, milieu Checklist Aannemers en bestaat al sinds 1994. Werknemers van dienstverlenende bedrijven (onderwijs, politie, de bouw etc.) moeten een VCA certificaat hebben zodat ze veiliger en verantwoorder werken. Dit zorgt voor meer veiligheid en vermindert dus het aantal ongevallen. Steeds meer bedrijven en instellingen eisen een VCA certificaat, en ook de overheid stelt het op steeds meer vlakken verplicht.

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig en voldoet aan Europese eisen, waardoor het ook in andere Europese landen erkend wordt bij een sollicitatie.

Welke dienstverleningen en bedrijven stellen een VCA certificaat verplicht?

VCA is over het algemeen bedoelt voor bedrijven en diensten die werken met een verhoogd risico op gevaar. Een VCA certificaat is vaak verplicht in de:

 

  • Constructie
  • Bouwkunde
  • Industrie
  • Elektrotechniek
  • Technische diensten

Maar ook in sommige onderwijsinstellingen is een VCA certificaat al verplicht. Het zal steeds vaker vereist worden voor werknemers.

Het VCA examen

Er zijn veel verschillende soorten cursussen, opleidingen en proefexamens die je kunnen helpen bij het halen van het VCA examen. Het examen dat iemand moet nemen hangt af van het soort baan dat degene neemt, ZZP’ers dienen bijvoorbeeld een VCA VOL examen te nemen. Er zijn herexamens, je kunt dus zo vaak een examen doen als je wilt. Het examen wordt altijd afgenomen door het SSVV examenbureau, op locatie. Je kunt je inschrijven voor een examen bij dit bureau.
Op het examen wordt vooral gevraagd over algemene veiligheid, veiligheidsvoorwaarden, milieuvoorwaarden, wat te doen bij noodsituaties en gezondheid(svoorwaarden). Het examen duurt 30 a 40 minuten. De vraagstelling verschilt van meerkeuze tot open vraag. Vragen kunnen helemaal goed zijn, maar ook voor een deel. Hierdoor kunnen er voor een gedeeltelijk foute antwoorden alsnog punten behaald worden. Vanaf een bepaald aantal punten is een cursist geslaagd. Het examen kan ook in andere talen gemaakt worden. Om een examen af te kunnen leggen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.
Het staat online genoteerd of een persoon een VCA certificaat heeft, bij verlies van het certificaat kan dus altijd een nieuwe aangevraagd worden.
Het examen kost rond de 50 euro. Veel cursussen bieden een pakket van lessen waar het examen bij in betaald is.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply