Wat kan je allemaal met staalkabels?

Hou jij van klussen en werk je ook graag in de bouw? Dan is het handig om altijd meer te leren, zodat je meer mogelijkheden hebt in het maken van jouw projecten. In dit geval kom je veel te weten over het gebruik van de staalkabels en wat je er allemaal mee kan.

Waar wordt een staalkabel voor gebruikt?

Wat is een staalkabel nou eigenlijk? Een staalkabel is een kabel dat bestaat uit stalen draadjes worden om elkaar heen geslagen en uiteindelijk vormt het 1 grote kabel. Een staalkabel brengt trekkracht over. Dan hebben we het over dingen zoals bijvoorbeeld bij een lift, want daar worden dit soort draden veel gebruikt, of bij een hijskraan. Om het daaraan te verbinden heb je een eindverbinding van de staalkabel nodig.
En een staalkabel kun je gebruiken voor verschillende redenen, maar bij elke toepassing hoort een ander soort kabel, dat is iets waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld een staalkabel die wordt gebruikt bij een containerkraan kun je niet gebruiken voor een personenlift. Maar over het algemeen hebben ze dezelfde doelen, namelijk de trekkracht.
Er is een voordeel aan de staalkabels als je het vergelijkt met touwvezels. Want staal heeft een grote trekkracht en de staal rekt of krimpt niet als de hoeveelheid vocht in de lucht veel is. Het verandert alleen als de temperatuur veranderd. Bij niet-metalen heb je het wat lastiger onder de controle tijdens de productie en bij dit is het niet het geval.

Let op deze zaken bij aankoop staalkabels

Als je graag een staalkabel wilt kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk verschillende soorten staalkabels met verschillende doeleinden. Ook heb je staalkabels van verschillende lengtes met verschillende diktes. Bijvoorbeeld een staalkabel van 20 meter met een dikte van 1mm, of een staalkabel van 20 meter met een dikte van 10mm. Dus de dikte kan nogal verschillen. Weet dus goed welke je nodig hebt.
Als je een staalkabel wilt knippen dan is het handig om een speciale staalkabelknipper te gebruiken, want die zorgen ervoor dat de kabel niet rafelt. Die knippers hebben een ronde bek dus het zal niet rafelen. Zoek je een soepele staalkabel dan is het handig om er een aan te schaffen die een touwkern heeft of een Fiber core.
Zoals ik al zei zijn er verschillende soorten kabels met verschillende doel einden. Maar als je bijvoorbeeld een verzinkte staalkabel hebt is het wel mogelijk om die buiten te gebruiken. Je moet er alleen rekening mee houden dat het kan gaan roesten en het mag ook niet beschadigen.
De prijzen van de staalkabels zijn erg afhankelijk van de hoeveelheid meters en de dikte, maar ook het soort kabel dat je gaat kopen. Een staalkabel van 20 meter met een dikte van 1mm kost ongeveer rond de €6,25, maar een staalkabel van 20 meter met een dikte van 10mm is €58 euro.

Bron: https://www.bevestigingsmateriaal.nl/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply